Bathya

Birthe Anhøj  (f. Kofoed Anhøj - Bornholm) - alias Bathya

 Da jeg ophørte med mit job som sygeplejerske i DK, rejste jeg til Israel som voluntør og her kunne man ikke udtale mit danske navn Birthe, så det blev til Bathya (en hebraisk udgave af Birthe, sagde man). Min interesse for det historiske Israel er grundet i min barndom via min kristne opdragelse. Opholdet i Israel indebar også et kursus i hebraisk med ønsket om at læse bibelen på grundteksten, men det er lettere sagt end gjort. Inden da havde jeg læst et års kirke historie i Dk. Ind imellem mine Israels rejser meldte lysten sig  til at begynde at male, og jeg har som følge deraf gået på adskellige kunstkurser, workshops ect..

Det var en slumrende interesse for det kreative der blev vækket til live, da der var tid og mulighed for det. Interessen har altid været der, ville som ung gerne have været på kunsthåndværkerskolen (kunst og design) i København, men det var der ikke rigtig opbakning til fra baglandet så jeg blev uddannet sygeplejerske i Holbæk, senere anæstesisygeplejerske samme sted.

Jeg har malet siden 2004 både med akryl og olie (impasto/sand - som giver et reliefagtigt udtryk, her bruges oftest malespartel) og har været igennem flere forskellige processer som alle der udforsker det kreative “gen” kommer. Jeg har skiftet genre udervejs og har arbejdet mig henimod det ekspressive abstrakte udtryk inspireret af naturen, - men ind imellem arbejder jeg også med tynde olielaseringer i et impressionistisk formsprog, hver ting til sin tid og sted.

Min opvækst har jeg haft på Sorøegnen, og har fået naturens luner ind "under huden" ved at følge verjliget tæt, som man gør, når man er født på en bondegård. Boet en del år i København og flyttede herefter til det smukke Sydfyn, hvor naturen udfolder sin overflod og hvor mange kunstnere  igennem tiden er blevet inspireret! - Ja, naturen her er en sand lise for sjælen.

Den kristne livsfilosofi* (tro) spiller også ind og iblandt dukker temaer og tekster op fra det bibelske univers som en tanke der kan danne baggrund for et maleri. Det er ekstremt spændende at arbejde med farver og fantasi i denne branche, og hver gang man står foran et hvidt lærred er det en ny udfordring, man ved aldrig helt hvor man ender.

Der er nogle gamle klassiske kunstnere som Turner, Van Gogh, Monet, Leroy, Kooning og Cobragruppen  ect som jeg har skelet lidt til og ikke mindst nogle nulevende som Per Kirkeby (d.2018) og M.L. Engelhardt, og ikke at forglemme  tyske kuntnere som Gerhard Richter der har et kunstnerisk spænd som er ud over det almindelige  og så ikke mindst den formidable kunstner Anselm Kiefer.

Efterhånden udvikler man  sit eget "sprog", - men ting tager tid som PH sagde, det sker ikke bare natten over, der må arbejdes for sagen

                                             Ting man gerne vil er fjerne.

                                             Ting man vil, når man til.

                                             Thi at ville er den lille

                                             smule mer end gerne ville.

                                                         ------------

                                             Der er visse ting

                                             man må

                                             la vær at haste

                                             for at nå                                       (PH)

 

 

 

* Livsfilosofi iflg. ordbogen:

 1 ) = videnskaben om tilværelsens love, dvs grundbetingelser og principper for menneskers viden, vurdering og handlen.

 2 ) = livsanskuelse, verdensanskuelse.

 

Opdateret april 2021